Suurimpien kauppaketjujen etuasiakkuudet – edut tiivistettynä

Kanta-asiakasjärjestelmät ovat suosittu tapa sitouttaa asiakkaita, ja varmaan liki jokaisella suomalaisella on jokin kolmen suuren vähittäistavaraketjun kanta-asiakaskorteista lompakossaan, monella jopa kaikki. Kanta-asiakasjärjestelmällä ketjut paitsi sitouttavat asiakkaitaan, ne myös keräävät tietoja asiakkaidensa ostokäyttäytymisesta.

Taloussanomien tekemän haastattelun mukaan asiakkaat odottavat kanta-asiakasjärjstelmiltä yhä enemmän rahanarvoisia etuja sekä muita hyötyjä. Yrityksillä on myös tulevaisuudessa aina vain enemmän paineita palvella asiakkaitaan kohdennetusti, jotta nämä ovat valmiit sitoutumaan kyseiseen ketjuun. Myös kerättyjen tietojen käyttämisessä mennään kohti läpinäkyvämpää suuntaa. Monissa kanta-asiakasjärjestelmissä jää myös paljon ansaittuja pisteitä lunastamatta koska tarjolla ei ole sopivia palkintoja, joita pisteillä saisi. Tämä turhauttaa asiakkaita ja kanta-asiakkuus kääntyy helposti siten itseään vastaan.

Suomessa kolme suurinta vähittäiskaupan ketjua markkinoivat aktiivisesti omia kanta-asiakasjärjestelmiään, ja kokosimme kustakin keskeisimmät ketjujen itsensä kertomat asiat.

S-ETUKORTTI

S-ryhmän kanta-asiakkuusjärjestelmän kortti on S-Etukortti. S-kortin saa ostamalla S-ryhmän omistajajäsenyyden joka maksaa noin 100 euroa.

Bonus

Tärkeimmäksi syyksi lähteä mukaan S-ryhmän asiakasomistajaksi mainitaan bonus, eli rahallinen palautus. Sitähän kertyy mukavasti jo vaikkapa ruokaostoksista, samalla kun saa hyötyä S-ryhmän ruokakauppojen tarjoamista pysyvästi edullisista hinnoista. Ostoista luvataan myös rahaa takaisin S-ryhmän ja sen yhteistyökumppaneiden toimipaikoista joita on yli 2000. Bonusta kertyy myös esimerkiksi hotelliöistä, tankkauksesta sekä ravintola-annoksista. Bonusta kerätään aina kuukauden ajan jonka jälkeen ansaittu bonus maksetaan ja pistesaldo nollaantuu.

Hintaedut ja vaihtuvat tarjoukset

Etuja ja tarjouksia mainitaan S-ryhmän sivuilla olevan valittavaksi asti. On kuukausittain vaihtuvia etutuotteita esimerkiksi Sokoksessa ja Emotionissa. On asiakasomistajahintaisia annoksia ketjun kahviloissa ja ravintoloissa. ABC -liikennemyymälät tarjoavat etuja tien päällä. Sokos ja Radisson Blue hotelleissa yövytään edullisesti. Kodin Terra tarjoaa edut sekä kotiin että puutarhaan.

Tapahtumat ja aktiviteetit

Monipuolinen kulttuuri- ja viihdetarjonta avautuu kanta-asiakkaille. Kutsu käy elokuviin, konsertteihin ja huvipuistoihin sekä kesän festareihin alennetuin lippuhinnoin. Ystävän tai perheen seurassa.

Pankkipalvelut

Asiakasomistajalle avataan S-pankkiin asiakkuus, johon kuuluu kuukausimaksuttomat tili, pankkikortti sekä verkkopankkitunnukset. Tämän kerrotaan olevan edullista ja käytännöllistä. Bonuksia kerätään S-pankin pankkikortilla, johon on yhdistetty S-Etukortti. Käteisen rahan nosto ja talletus onnistuu S-kauppojen kassoilla.

Kuitittomuutta luontoystävällisesti

S-ryhmän asiakasomistajana saa halutessaan ostoksista kassakuitin sähköisessä muodossa. Vain hetkisen kuluttua ostoksista kuitti on katsottavissa puhelimen s-mobiilissa. Sinne tallentuvat myös takuukuitit sähköisessä muodossa, eikä niitä siis tarvitse enää tallentaa ja sitten haeskella jos tarve tulee.

Maksutapaetu

S-pankin pankkikortilla maksettaessa saa ostoksista maksutapaetuna 0,5%. Eli samalle ostokselle kertyy sekä bonusta että maksutapaetua.

K-PLUSSAKORTTI

K–ryhmän kanta-asiakkuusjärjestelmä K-Plussa kertoo olevansa Suomen monipuolisin. Järjestelmässä kerätään plussapisteitä, jotka maksetaan rahana ja kortilla saa plussaetuja alennusten ja tarjousten muodossa. Plussakortin hinta on alle 10 euroa.

K-Plussan jäseniä on Suomessa yli 3,6 miljoonaa, ja kotitalouksista 2,3 miljoonalla on plussakortti. Kesko kertoo myös keräävänsä tietoja asiakkaidensa ostotottumuksista mikä vaikuttaa kauppojen valikoimaan. Eli ostamalla voi vaikuttaa oman lähikaupan valikoimaan.

Korttia ostosten yhteydessä näyttämällä kertyvät plussapisteet, jotka sitten pistetaulukon osoittaman tietyn pistemäärän jälkeen maksetaan rahana tilille tai plussasetelinä. Plussapisteiden keräämisessä ei ole aikarajaa.

Oma Plussa

Oma Plussa on kanta-asiakkaan oma sähköinen järjestelmä, jossa on tarkasteltavissa henkilökohtaiset edut sekä plussapisteet ja mahdollinen kertynyt plussaraha. Asiakaspalveluun saa yhteyden reaaliaikaisesti chatti -järjestelmän kanssa.

HetiEtu

K-Raudasta saa plussakortilla Heti-etua, eli hinnasta saa alennuksen jo heti kassalla. HetiEtu -ostoksista ei kerry plussapisteitä.

Takuukuittipalvelu

Kuitit eivät enää huku K-Plussan asiakkailtakaan, sillä takuukuittipalvelu auttaa ostosten takuukuittien säilyttämisessä. Kuittitiedot tallentuvat sähköiseen muotoon K-Marketeista,K-Supermarketeista sekä CItymarketeista. Kuitin tiedot tallentuvat ostosten yhteydessä automaattisesti ja ne ovat löydettävissä Oma Plussassa.

Pirkka -lehti

K-Plussan kanta-asiakkaille tulee Pirkka -lehti postitse kotiin jos kuukauden ostokset ylittävät keskimäärin 250 euroa kuukaudessa. Pirkka -lehden voi myös noutaa plussakortilla veloituksetta K-ryhmän kaupoista.

PINS -KORTTI

Osuuskunta Tradekalla on jäsenilleen kanta-asiakasjärjestelmänä PINS. Tradekan jäsenyyden voi ostaa maksamalla osuuskuntamaksun noin 30 euroa. Osuuskunnan jäsenkorttina käytetään PINS -korttia, ja jäsen saa vuosietuja sekä vaihtuvia kampanjaetuja. Omistajajäsenyys on mainittu kortissa. PINS on myös oma itsenäinen kanta-asiakasjärjestelmänsä, eikä sen saamiseksi tarvitse olla Tradekan jäsen. Pelkällä PINS -kortilla voi kerätä pisteitä sekä saada ostoetuja.

Vuosiedut

Restelin ravintolat myöntävät 20% alennuksen normaalihintaisista ruoista ja juomista Tradekan jäsenille vastaan myös samassa seurueessa ruokaileville. Autopesuista saa 20% alennuksen HelmiSimpukka -asemilta ja Scandicin hotelleissa pääsee helpommin mukaan kanta-asiakasjärjestelmään. Synsamilta saa alennusta silmälaseista. Näiden lisäksi on olemassa joitain yksittäisiä etuja.

Kampanjaedut

Esimerkiksi joulunaikaa Tradekan jäsen saa Restelin tietyistä ravintoloista aterioinnin yhteydessä 40% alennuksen viinipullosta. Synsamista saa silmälasit tai aurinkolasit toisiin kaupan päälle ja Pellervo -lehden voi tilata erityisen edullisesti. Kaikki edut on nähtävissä Tradekan verkkosivuilla.